İnsanların vücudunu çevreleyen elektromanyetik alana “ aura ” denir. Evrensel enerjiyi vücudumuza alarak yaşamımızı idame ettirmemizi sağlayan çakralar , aurada bulunurlar. Aynı zamanda vücudun çevresini sarmış bir kalkan görevi yapar. Günümüzde Kirlian Tekniği ile insan aurası fotoğraflanmıştır.
Aurada 7 tane temel enerji merkezi bulunur bu enerji merkezlerine çakra (çakra) denir. Çakra, Sanskritçe de “tekerlek” anlamına gelmektedir. İnsanda bulunan bu enerji merkezleri girdap şeklinde dönen enerji alanından oluştuğu için onlara bu isim verilmiştir. Çakra tarafından emilen yaşam enerjisi tüm vücuda dağılır ve bedenin yaşamını devam ettirmesini sağlar.
Her bölge farklı özelliklere sahiptir ve bir rengin frekansını taşımakta olup, belli başlı organlara, algılara ve salgı bezine etki etmekle yükümlüdürler. Vücudumuzun yukarsından başlamak üzere sınıflandırılsa da, çakralara verilen numaralar aşağıdan yukarı başlar.
Reiki ile şifada 7. çakradan başlanır.
7. Taç çakra:
Rengi: Mor (meditatif duygu ve kendini adamanın rengi), altın rengi, saf beyaz.
Bedende temsil ettiği yerler: Beyin ve merkezi sinir sistemi
Taşları: Ametist, kuvars (beyaz)
Yeri: Vücutta kafanın üstündeki en yüksek noktada bulunur. Bu nokta bebeklerde bulunan ve sonradan kapanan bıngıldak dediğimiz bölümdedir.
Biyolojik İşlevi: Epifiz bezini etkiler. Bütün organizmanın işleyişini etkisi altına alır.
Ruhsal İşlevi: Taç Çakra, yüksek bilincimizle bağlantılıdır. Evrensel enerjiyi aldığımız yer olup, sahip olduğumuz dinsel inançların gücü ve Yaradan'a teslimiyet bu çakra ile ilgilidir. Açıldığında diğer tüm tıkanıklıklar çözülür ve enerjileri yüksek frekanslar etkisinde titreşmeye başlar.
6. Üçüncü Göz Çakrası:
Rengi: Çivit mavisi, menekşe.
Taşları: Ametist, kuvars, safir, lapis lazuli
Bedende temsil ettiği yerler: Tüm duyular ve duyu dışı algılamalar
Yeri: Vücutta alnın ortasında iki kaşın arasında yer alır.
Biyolojik İşlevi: Duyu organlarını kontrol eder ve beyinle direk bağlantılıdır. Bu çakranın kontrol ettiği içsalgı bezi hipofizdir. Yorgunluk, sinirsel hastalıklar, migren ve sinirsel iltihaplar bu oluşmuş enerji düzensizliklerinden kaynaklanır.
Ruhsal İşlevi: Sezgi gücü, altıncı his gibi duyu dışı algılamalarımızı etkileyen bu çakradır. Bu çakradaki sorunlar, sadece akıl ve mantıkla yaşama durumunu meydana getirir. Sezgiler ve iç görüler kaybolur. Yaşam sadece maddi istekler çerçevesinde döner, ruhsal gelişme reddedilir. Zihinsel olarak da belli bir konuya yada düşünceye saplanıp kalma ve esnek olamama gibi durumlar ortaya çıkar.
Düzenli çalışan üçüncü göz çakrası ise, sezgi gücünü arttırır, içten gelen sesler mesajlar haline gelir ve düşünceler gerçekleşmeye başlar. Önceden belirsizce şüphe duyduğumuz her şey daha açık bir biçimde algılanır.
5. Boğaz Çakrası:
Rengi: Açık mavi, gümüş rengi
Elementi: Esir
Taşları: Lapis, Turkuaz, Sodalit, Aquamarine
Bedende temsil ettiği yerler: Kas, boyun, boğaz, çene. Ayrıca kulaklar, ses, soluk borusu, bronşlar, ciğerin üst kesimi, yemek borusu, kollar.
Yeri: Boyunun alt kısmında bulunan ve arkaya doğru açılan daha ufak bir çakrayla bağlantılıdır. Bu iki enerji bölgesi tekmiş gibi görülür.
Biyolojik İşlevi: Boynun alt kısmında yer alır. Tiroid ve paratiroid bezleriyle alakalıdır. Tiroit bezi iskeletin, iç organların gelişiminde etkilidir, bedensel ve ruhsal gelişim arasındaki dengeyi sağlar ve metabolizma yoluyla enerjinin dönüşüm hızını düzenler. Ayrıca, iyot metabolizmasını, kandaki ve hücrelerdeki kalsiyum dengesini sağlar.
Ruhsal İşlevi: Bu çakra, anlatım, iletişim ve yaratıcılığın merkezidir. İşitme duyusuda bu çakraya aittir, kulaklarımızı açıp yaratılışın açık ve gizli sesini dinleriz, kendi sesimizi algılar, içsel ruhumuzla ilişki kurup, onun esinine sahip oluruz. Dengeli çalıştığı zaman, bütün suçluluk duygularımız ve vicdan azabımız yok olur ve şefkat dolu bir sese sahip oluruz. Başkalarına hükmetmek eğilimimiz veya başkaları tarafından hükmedilme duygusu, büyüklük veya küçüklük duygusu ve tüm kıskançlıklar, bu çakra dengelendiği zaman ortadan kalkar.
4. Kalp Çakrası:
Rengi: Yeşil (tedavi, sempati ve ahenk rengi), gül pembesi
Elementi: Hava
Taşları: Yeşim, yeşil akik, gül kuvars
Bedende temsil ettiği yerler: Kalp, sırtın yukarı kısmı, göğüs, göğüs boşluğu, ciğerlerin alt kesimi, kan ve dolaşım sistemi, deri.
Yeri: Göğsün tam ortasında kalbin hizasında yer alır.
Biyolojik İşlevi: Timüs bezi bu çakranın etkisindedir ve ürettiği hormon mutluluk hormonudur.Bağışıklık sistemi hücreleri olan T hücreleri burada üretilir ve lenf sistemini kontrol eder.
Ruhsal İşlevi: Bu çakra direk duygularla ilgilidir. Sevgi, şefkat, fedakarlık, duygusal bütünlük, kendini adayabilme, derin mutluluk gibi özellikleri simgeler. Bireysel egodan kurtulma ve böylelikle gerçek sevgiye ulaşma üzerinde etkilidir. Aynı enerji merkezi aracılığıyla doğa güzelliği, müzik, sanat, şiir arasındaki uyumu algılayabiliriz.
3. Solar Pleksus Çakrası (Güneş sinirağı):
Rengi: Sarı
Elementi: Ateş
Taşları: Sitrin, malakit
Bedende temsil ettiği yerler: Diyafram, sindirim sistemi, mide, dalak, safra kesesi, karaciğer
Yeri: Göğüs kafesi bitimi ile göbek arasındadır.
Ruhsal İşlevi: Bu çakrada insanlarla ve maddi dünya ile ilişki içine gireriz. Bedenin duygusal enerji yaydığı bölge burasıdır. Üçüncü çakra bize cömertlik, mutlak tatminkarlık ve memnuniyet duygularını verir. Dengeli çalıştığında, dürüstlüğü ve ruhani ahlak duygusunu, ve hayatımızın her evresinde mutlak denegeyi verir.Yaşam tecrübesini kabullenmek, gelişim, ilerleme, analiz, bilgelik, beraberlik, ayrıca insan ilişkilerimiz, hoşlanma ve hoşlanmama duygumuz, uzun vadede sürdürülen ilişkiler burada kontrol edilir. Kişi için karakterin temelini oluşturur, toplumsal kimliğimizi buluruz. Otoriteyi, gücü, başarıyı ve toplumsal uyumu yakalarız.
2. Karın Çakrası (Hara):
Rengi: Turuncu
Elementi: Su
Taşları: Kaplan gözü, akik, kehribar.
Bedende temsil ettiği yerler: Böbrek üstü bezleri, bağırsaklar, cinsel organlar
Yeri: Göbek deliğinin 3-5 cm altında yer almaktadır.
Biyolojik İşlevi: Deri, üreme organları, böbrekler, mesane ilgili bölgeleri yönetir. Ayrıca kan, lenf, mide suyu, sperm v.b. tüm sıvılar, prostat bezi, ter bezleri, dişi çevirimin düzenini (adet) sağlamakla alakalıdır. Cinsellik ve üreme ile ilgili işlevlei de içerir.
Ruhsal İşlevi: Yaratıcılığın, saf dikkatin ve saf bilginin çakrasıdır. Bizi ruhani ilham kaynağına bağlar, ayrıca saf, istikrarlı dikkatin ve konsantrasyon gücünün de merkezi olmakla beraber, bu çakra tarafından verilen “saf bilgi akla ait değildir”.
1. Kök Çakra:
Rengi: Parlak Kırmızı
Elementi: Toprak
Taşları: Obsidyen, lal, dumanlı kuvars, mercan
Bedende temsil ettiği yerler: Kuyruk sokumu kemiği, makat, sinir istemi, kalın ve düz bağırsaklar, testis, vajina, kan ve hücre üretimiyle ilgili bölgeler.
Yeri: Kuyruk sokumu kemiğinin sonunda (Makatla cinsel organların arasında, huni şeklindedir).
Biyolojik İşlevi: Sağlıksız çalışan bir kök çakra bağırsak, bacak, omurga ve sinir sisteminde çeşitli sorunlara yol açar. Bu bölgede yaşamsal Kundalini enerjisi bulunur ve bu enerjinin uyandırılmasıyla insan bilincinin hayal edemeyeceği olaylar yaşanır. İlk çakra olması nedeniyle, diğer çakraların sağlıklı çalışması için çok önemli bir fonksiyona sahiptir.
Ruhsal İşlevi: Kök çakra fiziksel bedenin enerji kaynağıdır ve dünyayla olan bağlantımızı simgeler. Dünyaya kök salmamız ve kendimizi emniyette hissetmemiz iyi çalışan bir kök çakra ile mümkün olabilir. Temel yaşam fonksiyonlarını sürdürme açısından bu çakra çok önemlidir. Maddi güven bulmak, bir aile kurmak, soyunun hayatta kalmasını sağlama, cinselliğin fiziksel bir işlev olarak algılanması ve çocuk sahibi olmanın bir yolu olarak kullanımı bu çakranın alanına aittir.
Bu çakradaki problemler, kişinin zorluklarla mücadele edememesine, kendini güvende hissetmemesine ve dünyayla arasında uyumsuzluklar yaşamasına yol açacaktır.
Çakra Dengeleme:
Çakralardaki blokajların, enerji fazlalıklarının ya da zayıflıklarının giderilmesi ve yaşam enerjisinin tüm bedene dengeli olarak dağılması için, reikiyle çakra dengelenmesi yapılması tavsiye edilir.
Çakra dengelenmesi üç aşamalı yapılabilir:
Bir elimizi taç çakraya, diğerini kök çakrasına koyarak
Bir elimiz üçüncü göz, diğerini karın çakrasına koyarak
Bir elimizi boğaz, diğerini solar pleksus çakrasına koyarak
En sonda da iki elimizi kalp çakramıza koyarak.
Yoga asanalarından (duruş) “Dandasana” ya da “Ushtrasana” olarak geçen “deve duruşu”çakraları dengelemek için idealdir. Çakra dengeleme ile ilgili fotoğraflar için, bkz.
http://reiki4all.net/chakra_balance.html;
http://www.yogaturk.com/asanalar/dandasa.htm
Kristallerle Çakralara Şifa:
Kristaller, akan suyun altında güneşte kurutulduktan sonra (ya da elma sirkesiyle temizlendikten sonra) reiki kanalı yapmaya niyetleniriz. Avucumuzun içine koyarak sembolleri çizeriz ya da sadece niyetle o kristale reiki yükleriz. Bir kristali şifa için kullanmayıp, sadece reiki ile temizleyebiliriz. Eğer şifa için kullanacaksak, buna ayrı niyet ederiz. Bu ikisi farklıdır.
Sonra, o çakrayla ilgili kristalimizi, (örneğin taç çakrayla çalışıyorsak beyaz kuvars ya da ametist tercih edilir) kendimize ya da başkalarına reiki verirken, ilgili çakranın üzerine koyarız. Kristallerin etkisi sanıldığından fazladır. Öyle ki şifa uygulaması sonrası, kristallerin sorunlu çakralara neredeyse tutkalla yapıştırılmış gibi ayrılmadıklarını dahi deneyimleyebilirsiniz.
Şifa için kullanılabilecek yarı değerli bu taşlar, maalesef oldukça pahalı satılmaktadır. Benim tesadüfen keşfettiğim ve taşları çok ucuza bulabileceğiniz bir yer:
Glamour İthalat İhracat Ltd. Şti*. Sabuncu Han Caddesi, No: 51 Tahtakale/ İstanbul
(bu müessese ile maddi ya da beşeri herhangi bir ilgim bulunmamaktadır).
Sevgilerimle
Usui Reiki Master/Teacher (Usui Reiki 1, 2, 3 Petek Kitamura)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder